Heeft u vragen? Bel ons even op 055 506 47 87

Beekbergerwoud

OMGEVING

Even ten zuiden van Apeldoorn ligt het Beekbergerwoud, ooit het laatste oerbos van Nederland. Onze boerderij wordt hierdoor omringd. Op dit moment is het een prachtig gebied waar je heerlijk kunt wandelen.

Zo’n 8.000 jaar bleef het Beekbergerwoud ongeschonden. Totdat het in 1871 tot de laatste boom werd geveld. Er kwam een agrarisch gebied met weilanden en akkers. Natuurmonumenten is in 2006 begonnen met herstel van het gebied en probeert daarbij iets van de sprookjesachtige wildernis terug te brengen. Op 200 meter afstand van onze boerderij is er een ingang naar het  Beekbergerwoud, waar u heerlijk in kunt wandelen. En binnenkort is er zelfs vanuit ons eigen perceel toegang tot en een aansluiting op de wandelpaden in dit mooie gebied.

HELDER WATER

Een bijzonder natuurgebied om te beleven, want de omstandigheden voor unieke natuur zijn nog altijd aanwezig:

  • Er welt op een aantal plaatsen kraakhelder, voedselarm water uit de bodem op.
  • En zijn nog steeds zeldzame planten uit het voormalige moerasbos aanwezig.
  • Zaden van oorspronkelijke bomen en planten zaten nog in de grond en kunnen weer ontkiemen.

VERBINDING MET DE IJSSELDELTA

Het herstel houdt in dat het schone welwater beter in het gebied blijft staan. Op een aantal bulten zijn al zoete kers, zomereik, haagbeuk en winterlinde geplant. Meer werkzaamheden zullen volgen, met als doel dat het Beekbergerwoud een aanwinst is voor de Nederlandse natuur. Een onmisbare schakel die de Veluwe als vanouds met de IJsseldelta verbindt. Zodat planten, zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën zich beter over grote afstand kunnen verplaatsen.